Hoe hoog moet ik mijn TV ophangen

Hoe hoog je een TV moet ophangen is een veelvoorkomende en terechte vraag. Wie een nieuwe Smart TV koopt wil er natuurlijk het beste kijkplezier mee beleven en later niet achter komen dat de TV niet op de juiste hoogte hangt en dat je nekklachten overhoudt aan een avondje Netflixen. Maar wat is de juiste hoogte voor jouw televisie? Hoe hoog moet de TV aan de muur hangen en hoe ver moet je er vandaan zitten? In principe zijn er een paar dingen waar rekening mee moet worden gehouden om de perfecte kijkervaring te helpen te cre√ęren.

De ideale hoogte voor jouw televisie

Als vuistregel geldt dat het midden van het tv-scherm minimaal op ooghoogte moet zijn als je op de bank of fauteuil zit. Verder is aan te raden dat de onderkant van de televisie minimaal op ca. 1,50 m hoogte wordt opgehangen. Als de bank of de fauteuil op meer dan twee meter afstand van de televisie staat, kun je de TV ook iets hoger ophangen.

Wat is de ideale kijkafstand voor mijn tv?

De afstand tot het televisie scherm is uiteraard ook belangrijk en heeft invloed op jouw kijkplezier. Normaal gesproken moet de afstand tussen jou en de TV twee tot drie keer zo groot zijn als het diagonaal van jouw televisie scherm. Met een 43-inch formaat betekent dit je ongeveer op drie meter afstand het beste zit, terwijl bij een 65-inch TV ongeveer vier tot vijf meter een correcte afstand is. Hou bij het bepalen van de afstaand ook rekening met de beeldresolutie van jouw televisie scherm. Een 8K of 4K-TV heeft een hogere resolutie dan een HD-TV en is daardoor veel scherper. Hoe hoger de resolutie hoe verder je van een TV kan plaatsnemen. Zit je namelijk te dicht op een scherm, dan zie je de schermpixels zitten.

De wandmontage van jouw televisietoestel

Wat komt er bij kijken als je jouw TV op de muur wil monteren? Hiervoor is het belangrijk om eerst naar de aard van de muur te kijken. Is het een stenen/ betonmuur of  een (holle) gipswand? Smart TV's die meer dan 40 inch groot zijn, kunnen meer dan 10 kg wegen, het is dus belangrijk om het juiste bevestigingsmateriaal uit te zoeken voordat je aan de slag gaat.

Wat heb je nodig om een TV aan de muur te bevestigen?

  • TV beugel en geschikte bevestigingsmaterialen
  • Meetlint
  • Waterpas
  • Potlood
  • Boormachine of klopboormachine incl. beton, steen- of houtboor
  • Kruiskopschroevendraaier
  • Platte schroevendraaier
  • Ringsteeksleutel
  • Stofzuiger

Hoe hoog moet een tv in de slaapkamer hangen?

Hier geldt precies hetzelfde als bij het bepalen van de juiste hoogte van de TV in de woonkamer. Zorg ervoor dat er een optimaal uitkijkpunt wordt bereikt in de liggende positie, wat de nek ontlast bij het tv-kijken. Daarom kan het tv-toestel hier wat hoger hangen en kun je naast standaard TV beugels ook gebruik maken van TV plafondbeugels.

Hoe hoog moet een tv in de keuken hangen?

Als je een TV in de keuken wil installeren kun je het scherm het beste op een hoogte van ca. 1,70 meter ophangen. Dit komt ongeveer overeen met de gemiddelde lengte van een volwassene.

Ons complete assortiment TV-wandsteunen

Ben je nieuwsgierig geworden of DeBeugelknaller.nl de juiste TV-wandmontage voor jouw TV heeft? Bekijk dan hier ons uitbreid assortiment aan TV-Beugels, waarvan het meeste direct uit voorraad leverbaar is. Bij ons kun je voor iedere televisie formaat en merk een passende TV wandsteun vinden. En daarnaast kun je bij ons zorgeloos bestellen, je hebt bij ons namelijk altijd 30 dagen bedenktijd!

 

Net Orders Checkout

Item Price Qty Total
Subtotal 0,00
Shipping
Total

Shipping Address

Shipping Methods

x